PRIPREME ZA “MAKARSKA 2016” GRAD I TZ PREPOZNALI PROJEKT

Dan nakon blagdana rada ŽRK Hoteli Makarska zaključio je listu prijava za 19. međunarodni turnir "Makarska 2016." koji će se održati u već stalnom terminu (26. – 30.6.) koji se nalazi i u službenom kalendaru EHF-a (Europska rukometna federacija). Svi rekordi su ne samo oboreni, nego i debelo premašeni. Ove godine nastupit će 65 klubova sa 135 selekcija iz 11 zemalja, a što podrazumijeva sudjelovanje preko 2.000 rukometaša i rukometašica uzrasta 10 do 18 godina !

– Lani smo u zapisnicima pobrojali 1.450 sudionika, u 102 selekcije i 52 kluba. Ovo je sada povećanje od oko 30 posto, što zaista nismo mogli ni sanjati – kaže dopredsjednica kluba Tina Međurečan – Franković.

Kako je klub sve poslove prihvata i smještaja sudionika organizirao putem ovlaštene agencije, već se zna da će u Makarskoj u posljednjem tjednu lipnja boraviti oko 1.700 mladih sportaša, što znači da će klub domaćin Gradu Makarska osigurati preko 7.000 turističkih noćenja, praktički u  predsezoni, i što je svakako respektabilna brojka. Ovome treba dodati i  preko 300 rukometaša koji će svakodnevno dolaziti na utakmice iz Ploča, Dugog Rata ili Splita. Broj roditelja iz Skandinavije, Mađarske, Slovenije, Poljske… penje se na 300, a to sve treba pridodati onoj najvećoj brojci noćenja do sada.

Klub je u petak imao prvi radni sastanak s pokroviteljima turnira, Gradom i Turističkom zajednicom, na kojem su definirani osnovni zadaci svih kako bi turnir zadržao zavidnu razinu kvalitete, i moguće ponudio i nešto novo u onom dijelu izvan sportskog programa. Predsjednik Joško Lelas i Mladen Bagić ispred kluba, Miro Družijanić, Marina Andačić-Krivić i Sandra Vranješ (Grad), Tonči Lalić (TZ grada) i Damir Matijašević (GSC) usuglasili su se da je i ovo manifestacija, kao i prethodni nogometni turnir u organizaciji RNK Zmaj, značajan doprinos sportsko-turističkoj promociji grada i šire, i  da će dati potporu, osim one financijski izražene. Tako će Grad osigurati potrebnu logistiku u protokolarnom dijelu turnira, TZ dodatno prigodni koncert trećeg dana, Gradski sportski centar će odraditi dio posla na pripremi i uređenju terena… Nakon ovog sastanka može se reći da turnir ove godine ima puno veću potporu nego svi prethodni.Ove godine će se igrati na čak 7 terena, osim gradske dvorane, 4 terena će biti iscrtana na nogometnom terenu s umjetnom travom, igrat će se na malom terenu s umjetnom podlogom, na tartan poligonu, a u pripravi je i igralište pokraj srednje škole. Predstavnici ovih institucija ulaze u Organizcijski odbor koji počinje intezivnije raditi jer vremena i nema previše do dolaska prvih gostiju turnira.ŽRK Hoteli Makarska se nadaju da će turnir dobiti generalnog pokrovitelja,a veliki su izgledi da HRS u Makarskoj napravi jaku promociju Euro 2018.,što znači i dolazak svih medija pod Biokovo, a pregovara se s JOMA (sportska oprema) i Molten (rukometne lopte) koji su inače partneri i sponzori Saveza, s istom ulogom u Makarskoj.

P. S. Klubovi – partneri Grada

Sastanak je otvorio još jedno pitanje: plaćanje organizatora usluge korištenja infrastrukture Gradu, odnosno gradskom sportskom centru.Takva se praksa, koliko znamo, kada su u pitanju manifestacije od značaja za lokalnu zajednicu, rijetko gdje provodi i kod nas, u inozemstvu, nigdje.Organizatori se trude dovesti mlade sportaše, ugoditi im, ovi sve svoje troškove sami plaćaju, ostavljaju veliki novac u Makarskoj, zarade hoteli,restorani, kafići, slastičarne, troše mladi u okolici, na plaži, plaćaju turističku pristojbu, sutra se vraćaju kao obični turisti…sav njihov novac dakle ostaje u gradu, da bi onda klubovi polovicu ili više od onoga što dobiju od grada kao pokrovitelja, vratili u istu kasu !? Zaradit nešto treba i organizator naravno, ali, tko ne organizira ne zna koliko sve košta, ne računajući pusti entuzijazam ljudi u klubovima.
Nadamo se da će RNK Zmaj, VK Galeb, OK Makarska, ŽRK Hoteli Makarska, i svi oni koji ovakvim projektima daju svoj doprinos promociji grada, ubuduće biti tretirani kao partneri u poslu koji donosi puno toga svima.